No Surrender, de uitspraak, 13 november 2020
Vandaag met cameraploeg op naar het verre Noorden, waar de rechtbank uitspraak doet in de zaak tegen ex-kopstukken van de motorclub No Surrender; Henk Kuipers, Klaas Otto, Theo ten V. en Rico R. Het Openbaar Ministerie ziet de motorclub als een criminele organisatie. Nou ben ik de afgelopen tijd wel regelmatig bij rechtszaken geweest waarbij justitie de verdachten als criminele organisatie ziet. Zoals de organisatie rond Taghi, de motorbende Caloh Wagoh en natuurlijk Holleeder. Allemaal zaken die in de Bunker in Amsterdam- Osdorp of in de extra beveiligde rechtbank bij Schiphol plaatsvinden. Allemaal zwaar beveiligd met gevaarlijk uitziende mannen (lees daarover in mijn vorige blog).
Maar de ene criminele organisatie blijkt de andere niet, kwam ik vandaag achter. In plaats van de zwaar bewaakte rechtbank met tot de tanden toe bewapende speciale eenheden van de politie, (Immers, No Surrender is in de ogen van het OM ook een criminele organisatie; maatschappij-ontwrichtend door internationale drugshandel, geweld-en vermogensdelicten), deze keer geen speciale eenheden, geen politiehonden, zelfs geen extra ‘normale’ politie. Bij de veiligheidscheck bij de ingang kunnen we meteen doorlopen, ‘’jongens, dit is pers, zij mogen door, hoeven niet door de scan’’. Terwijl in Amsterdam je je zakken leeg moet halen, je schoenen uit moet doen, riem af en jas uit. Gelukkig mocht ik toen mijn haarspeld inhouden (‘we zien op de scan op welke hoogte het ijzer zich bevindt’).
Maar in het gemoedelijke Groningen hoeft dat allemaal niet. Luid piepend -door al onze apparatuur- gaan we door de detectiepoortjes, en mogen we gewoon doorlopen. We kunnen ons op ons gemakje opstellen in de zaal. Er word zelfs gevraagd of we voor ons beeld graag willen dat de rechters opkomen. ( Als de bode zegt; ‘de rechtbank’, alle aanwezigen in de zaal gaan staan, de rechters komen binnen en gaan als eerste zitten en zeggen dan tegen de aanwezigen ‘gaat u zitten’. Heel statig). Wel zijn er twee politieagenten in de zaal, maar die zijn er alleen voor het geval Henk Kuipers ook aanwezig zou zijn. Justitie had de rechtbank namelijk gevraagd of Kuipers meteen weer ingesloten kan worden als het tot een veroordeling komt.
Nu moet ook gezegd worden dat geen enkele verdachte en geen enkele advocaat aanwezig is, en de publieke tribune leeg blijft. Het lijkt wel alsof alle betrokkenen de uitspraak massaal boycotten. De enige belangstellenden is de pers. In totaal zo’n 7 man. En dat daarom de beveiliging dus blijkbaar ook een tandje minder kan. Maar toch, dat er zo’n verschil zit in de beveiliging bij rechtszaken omtrent criminele organisaties; er gaat duidelijk niets boven Groningen.
Comments