top of page

Cliffhanger in Court.

Dupliek en laatste woord Mohamed R. De Bunker, Amsterdam Osdorp 15 mei 2023

Inmiddels is het niet meer zo spannend om naar de Bunker te gaan voor het Marengo proces. Standaard zijn er weer stoere mannen met grote geweren. De officieren, advocaten en rechters worden met zwaailichten aangevoerd. Het is bizar, maar je went eraan. Als ik aan kom lopen, hoor ik in de verte de sirenes. Ik denk nog net even naar binnen te kunnen sneaken, maar daar dacht zo’n stoere man met groot geweer toch net even anders over. ‘Kunt u even wachten, mevrouw’, klinkt het vanachter zijn sjaal die hij om zijn mond heeft geknoopt om onherkenbaar te zijn. Als de sirenes de kelder onder de Bunker zijn ingesjeesd, denk ik door te kunnen lopen. Nog steeds een ‘negative’. ’Ik moet eerst een seintje krijgen, voordat ik mensen mag doorlaten, anders heb ik het weer gedaan, zegt de stoere man met groot geweer iets vriendelijker. Na een minuutje mag ik alsnog de rechtbank in.


Op het programma staat vandaag het dupliek en het laatste woord van een van de hoofdverdachte in het Marengo proces, Mohamed R. Een van de grootste uitdagingen van de advocaten in de rechtszaal is, hoe hou je je pleitnota een beetje spannend; je wil immers dat de rechters elk woord dat jij uitspreekt goed tot zich nemen waardoor ze je client onschuldig bevinden. En zeker vandaag is het zaak om iedereen erbij te houden, de publieke tribune zit vol met pers; het is de eerste zittingsdag in Marengo na de arrestatie van Inez Weski, de advocaat van de hoofdverdachte Ridouan T. ''Gaat de rechtbank iets zeggen, gaat het OM iets zeggen, gaan de advocaten iets zeggen?"' Gespannen wachten we het allemaal af.


Het zou zo maar kunnen zijn dat de advocaten van Mohamed R. ook iets van de media hebben opgestoken over hoe je de aandacht erbij moet houden. In Shownieuws werken we regelmatig met een ’tease’ en dan start de reclame, in de hoop dat mensen blijven hangen tot na de reclame. Hoe spannender de tease, hoe groter de kans. En dat doen de advocaten Nico Meijering en Christian Flokstra vandaag ook als ze hun 96 tellend pagina’s dupliek tevoorschijn toveren. Gelukkig krijgen we die van tevoren, dan kunnen we in ieder geval meelezen in plaats van alleen maar te luisteren. Ze starten met een heel betoog (zes pagina's) over waarom zij vinden dat een proces waarbij een kroongetuige door het OM wordt ingezet geen goed idee is. Aan het einde van de pagina zes komt Flokstra met de cliffhanger; ‘’We willen niets meer of minder dan het kunnen voeren van een inhoudelijke verdediging op zaaksniveau ten behoeve van de gerechtsvaardigde belangen van onze client………en voor nu zullen we dat uiteraard nog doen. Collega Meijering zal het stokje dus nu overnemen en het dupliek vervolgen op zaaksinhoudelijk niveau. Vervolgens zal ik afronden met ons slotbetoog’’


Argh.... OMG.. Dan moet je daar dus als pers nog zo’n 90 pagina’s en zo’n 5 uur (!) op gaan zitten wachten. Vooral dat woordje ‘nog’ triggert en dat zorgt ervoor dat de massaal aanwezige pers massaal aanwezig blijft. Want wat gaan Meijering & Flokstra doen, leggen ze de verdediging vandaag neer? Behandelen ze zijn ongetwijfeld hoger beroep niet meer? Om half twee krijgen we een klein stukje van het slotbetoog -een fotootje van het computerscherm- waarin zij zeggen dat ze als kantoor niet meer zullen optreden in processen waarin een kroongetuige wordt ingezet. De spanning wordt opgevoerd- het dupliek is nog niet afgelopen- dus een groot deel blijft braaf luisteren. Pas rond half vier krijgen we de laatste negen pagina’s van het slotbetoog. Om half vijf zit het erop. Missie geslaagd. Minstens de helft is blijven zitten en heeft dus het dupliek inclusief slotbetoog tot zich genomen. Hebben ze toch niets voor niets die 105 pagina's zitten tikken.

125 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page