top of page

Bandieten, te wapen!

Bijgewerkt op: 9 dec. 2020

Marengo-proces, 29 oktober 2020

Donderdagochtend, rond de klok van 9 uur. Het is grijs in Osdorp, de plek waar de Bunker staat. Ik ben mooi op tijd. We kunnen pas rond 10 uur naar binnen, maar willen eerst nog wat spannende shots maken van de rechtbank. We vallen rechtstreeks met onze neus in de boter. De straat naar de Bunker mag ik niet in, een politie agent gebaard driftig dat ik door moet rijden. Ik probeer nog; ''ik ben van de pers, ik moet naar de rechtbank!'' Maar het is nogmaals 'nee'. Ik kies er maar voor om niet met hem in discussie te gaan; de beste man staat duidelijk op scherp. Ik rij een rondje en waag nog een poging, nu kan ik wel gewoon doorrijden. De toegangsweg naar de Bunker wordt aan beide kanten geflankeerd door zwaarbewapende politie-eenheden met semi-automatische wapens, die klaar staan om gelijk in te grijpen als het nodig is. Ja, het is duidelijk; dit is de tweede pro forma zittingsdag van het Marengo proces. Het proces waarbij Ridouan T. en 16 andere verdachten terecht staan voor verschillende moorden en pogingen tot moord.Mijn cameravrouw (jaja!) haalt haar spullen tevoorschijn en meteen gaan bij de zwaarbewapende mannen de helmen en sjaals iets verder over het hoofd. Geen van de heren wil herkend worden. We maken de shots, dan horen we in de verte sirenes, de mannen in het zwart gaan in formatie staan; drie dikke range rovers komen met grote snelheid aanstuiven. In een van de auto’s zit een verdachte, de andere twee zijn voor afleiding en begeleiding. En van de auto’s rijdt met grote snelheid de kelder onder de rechtbank binnen. Pas als de zware kelderdeuren weer dicht zijn, rijden de twee begeleidingsauto’s van het BOT (Bijzonder OndersteuningsTeam) met grote snelheid weg; de bivakmutsen gaan af, het raam weer open en het blauwe zwaailicht wordt van het dak afgehaald. Mijn cameravrouw en ik geven elkaar bijna een high-five. Deze shots wilden we hebben! Wij gaan de rechtbank binnen, tussen de mannen door, die - in tegenstelling tot hoe ze eruit zien- heel vriendelijk ‘goedemorgen’ zeggen.


Een van een mogen we naar binnen; door een sluis, de spullen worden gecheckt; camera, statief, licht, Live U. Riem af, jas en schoenen uit. (Ik neem me voor om de volgende keer schoenen met een rits aan te doen in plaats van veterrijke sneakers). De meeste journalisten komen op hun sokken de perskamer inlopen. En zo strak als ze buiten staan, zo relaxed is het binnen. Maar dat snap ik wel; op dit moment bevind ik me op het best beveiligde stukje Nederland.


Wij als cameraploeg krijgen strenge instructies, namen van rechters en officieren van justitie mogen in verband met hun veiligheid niet genoemd worden. Dit is het proces waarbij Derk Wiersum, de advocaat van de kroongetuige Nabil B., vermoord is. Wel mogen hun stemmen worden opgenomen. Audio van de verdachten mag ook opgenomen worden, maar niet uitgezonden.


Na een half uur wachten in de perskamer begint de zitting. Wij hebben de pool; we zijn de enige cameraploeg en iedereen kan ons beeldmateriaal krijgen. We sturen het via onze Live U rechtstreeks door naar de MCR (Master Control Room) in Hilversum. Er zijn zo’n tien journalisten aanwezig, we zitten op de publieke tribune achter gewapend glas. Het stalen rolluik voor ons, met uitzicht op de zaal, is nog dicht. Als ie open gaat, krijg ik een beetje het gevoel alsof je naar een peepshow gaat kijken.


Het is een korte zitting vandaag. De advocaten -op veilige corona-afstand-van elkaar mogen hun onderzoekswensen indienen bij de rechtbank. Welke getuigen moeten toch echt wel gehoord worden, de rechtbank moet het Openbaar Ministerie toch echt de opdracht geven om die vraag te beantwoorden en ga zo maar door. Een ding hebben alle advocaten gemeen; ze willen vooral dat het voorarrest van hun client opgeschort wordt. Ook een aantal van de aanwezige verdachten pleit vurig waarom zij hun proces toch echt in vrijheid moeten afwachten.


Rond 13u zit het er alweer op. In de perskamer wacht het lunchpakket op ons, dat het journaille van de rechtbank gekregen heeft omdat ze teveel hadden besteld. Het lijkt bijna op een normaal bedrijf.61 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page