top of page

Dubbel Werk

Verdachte woninginbraak Wibi Soerjadi voor de rechter, rechtbank Almelo 8 februari 2022.


Wibi Soerjadi is er speciaal voor naar de rechtszaal gekomen. Samen met zijn vriendin. Zoals altijd is hij onberispelijk gekleed in lange jas en hoed. Vandaag zou de man, die in 2020 in zijn huis zou hebben ingebroken, terechtstaan. Wibi wil hem recht in de ogen kunnen kijken, zijn stem kunnen horen. Hij kan zich dan eindelijk een beeld vormen van ‘de boef’. Helaas heeft de verdachte, die vastzit, geen zin om te verschijnen. Dat is al teleurstelling nummer 1 voor Wibi.


Al eerder zijn er verdachten in deze zaak veroordeeld, maar alleen voor heling en nooit voor de inbraak zelf, tot grote frustratie van de pianist. Vandaag zou dat anders zijn. Deze man wordt verdacht van opzetheling EN van de inbraak zelf. Misschien zou ie zelfs vandaag veroordeeld kunnen worden. Er is tijdens het onderzoek nieuw bewijs gevonden; tapgesprekken waaruit onomstotelijk vast zou komen te staan dat de verdachte alles te maken heeft met de inbraak.


Kat in bakkie, denkt het OM. Alleen nog even de wijziging ten laste legging er doorheen jassen bij de rechter. Want zo betoogt ze; je slaat twee vliegen in een klap; we zitten hier nu toch, iedereen is opgetrommeld, dus dan maar meteen de inbraak en de heling behandelen. Anders moet er weer een nieuwe dagvaarding uit, met een nieuwe zitting en gaat het allemaal veel langer duren..


Maar de rechter gaat er niet in mee. Hij hoort het OM aan, vraagt aan de advocaat van de verdachte hoe zij erin staat, en neemt dan zelf het woord. Hij oordeelt dat er alleen een wijziging ten laste legging kan plaatsvinden als het om hetzelfde feit gaat. En dat is hier niet zo; heling is strafbaar, want eigendom moet beschermd worden. En inbraak is strafbaar, want daar is huisvredebreuk gepleegd. Twee verschillende juridische feiten dus. Dat was teleurstelling nummer 2 voor Wibi.


Het OM probeert nog om de zaak dan maar aan te houden (uit te stellen, red). Maar ook dat vindt de rechter niet nodig. En dus gaat de zitting alleen over de opzetheling. De verdachte wordt veroordeeld tot 2 maanden onvoorwaardelijke celstraf. Binnenkort is het Groundhog Day, dan zien we elkaar allemaal weer terug in Almelo, in het mooie blauwe gebouw aan het water voor de finale van deze symfonie in mineur.73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page