top of page

Brangelina No More

Uitspraak Rico de Chileen, beveiligde rechtbank Schiphol, 31 mei 2021

Op de planning; de uitspraak in de strafzaak tegen ‘Rico de Chileen’ in de beveiligde rechtbank in Schiphol. Hij wordt gezien als een van de kopstukken van de Amsterdamse onderwereld, en wordt samen met Taghi zelfs de Brangelina van de onderwereld genoemd, zo innig is hun criminele samenwerking. Dus toen ik te horen kreeg dat ik naar Rico de Chileen mocht voor Shownieuws, stelde ik me een mytisch figuur voor. Groot en sterk. Ik had beelden opgezocht van zijn arrestatie in Chili, en hij kijkt gevaarlijk in de camera. Inmiddels zijn we al een paar jaar verder en toen ik hem in de rechtszaal zag, is duidelijk wat een paar jaar detentie met je kan doen. Weg bravoure, weg de arrogantie waarmee hij gearresteerd werd. Toen wij naar binnen mochten, zat Rico de Chileen al in de banken. Wat dikker, een bril, geen dure horloges om zijn pols, en kleding wat een gemiddelde boekhouder niet zou misstaan. Is dit de man waarvan de rechter zegt ‘het is ontluisterend en weerzinwekkende dat u met uw organisatie dacht over leven en dood te kunnen beschikken’?


Rico de Chileen staat terecht voor onder meer het leidinggeven aan een criminele organisatie met als oogmerk het plegen van moorden. Een hele mond vol. Hij staat niet terecht voor de moorden/liquidaties zelf. En dat is raar, terwijl hij daar wel van verdacht wordt in Nederland. Dat heeft alles te maken met het uitleveringsverzoek aan Chili uit 2017. Daar moest flink over onderhandeld worden, want de misdaden waar ie van verdacht wordt zijn niet gepleegd in Chili, maar in Nederland. Dus heeft het OM het in eerste instantie maar gehouden bij het leidinggeven aan een criminele organisatie. Waarschijnlijk dachten ze; ‘als we hem maar hier hebben, komt de rest vanzelf wel. Als ie eenmaal gevangen zit, gaat Chili hem toch niet terugvragen.’


Toch zijn hem, toen hij eenmaal uitgeleverd was aan Nederland, de vele liquidaties niet ten laste gelegd. De bureaucratie bepaalt dat dat nog niet kan. Hij kan alleen veroordeeld worden waarvoor hij is uitgeleverd. Dus eerst moet zijn zaak ‘leidinggeven aan een criminele organisatie’ afgehandeld zijn. En die is nu afgehandeld. Daarom heeft dit criminele kopstuk ‘slechts’ elf jaar gekregen, acht voor het leidinggeven en de rest voor onder meer witwassen. Met de tijd dat ie in voorarrest heeft gezeten en aftrek vanwege goed gedrag is de kans groot dat ie over 3 jaar alweer buiten staat. Maar reken maar dat het OM er in die drie jaar alles aan zal doen om hem opgesloten te houden. Brangelina no more!

52 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Post: Blog2_Post
bottom of page