top of page

Angel in the sky high

Willem Engel verdacht van opruiing op Facebook en negeren ambtelijk bevel, 30 maart 2021We zijn lekker vroeg, weten eigenlijk niet zo goed wat we moeten verwachten. Komen er veel aanhangers van Willem Engel of blijft het rustig? Vervelend is het niet om een uur te moeten wachten op de eerste warme dag van het jaar; het is ruim 25 graden in het zonnetje. Een mevrouw komt vrolijk zwaaiend naar ons toe; ik ken haar niet, maar iedereen die aandacht besteedt aan Willem Engel is haar vriend. Het enige waar zij zich druk over maakt is of iedereen wel op de Viruswaarheid facebook pagina weet dat de rechtszaak om half drie begint. En of ze dan wel op tijd zijn om hun held te ondersteunen.


Even later is het zover, zelden heb ik een verdachte zo vrolijk aan zien komen bij zijn eigen strafrechtszaak als Willem Engel. Verdacht van opruiing en het negeren van een ambtelijk bevel. Maar hij strijdt dan ook naar eigen zeggen voor een nobele zaak, namelijk de vrijheid van iedereen.

De pers is massaal aanwezig, wij moeten door de coronamaatregelen de zaak volgen via een videoverbinding in een zaal beneden.

Engel staat voor de politierechter. Meestal is dat een half uurtje en dan sta je weer buiten. Maar vandaag niet. Engel en zijn team levert een flink aantal onderzoekswensen in. Zo wil hij dat er vijf getuigen gehoord worden, moet de Haagse burgemeester Jan van Zanen tekst en uitleg komen geven, wil hij een agent als getuige oproepen met wie hij gesproken heeft over het verschijnsel burgerarrest. En wil hij ook nog de interne communicatie van het OM over twee demonstraties in juni.


De rechter hoort het allemaal aan, maar bij die laatste steigert ze. ‘Doet u nu een nieuwe onderzoekswens? Daar gaat het hier helemaal niet over’, zegt ze. ‘ Ja, maar het heeft er wel te maken’, probeert Engel nog. De rechter verwijst Engel naar zijn eigen advocaat; ‘Misschien kunt u het hem even uitleggen’. Schoorvoetend zegt zijn advocaat tegen Engel dat die onderzoekswens waarschijnlijk afgewezen zal gaan worden, omdat het te ver van deze zaak af staat. Dan laat Engel het rusten. De rechter trekt zich voor een half uur terug. Niet elke onderzoekswens wordt gehonoreerd, dan zou de gemiddelde rechtszaak drie keer zo lang duren en het onderzoeksapparaat zwaar overbelast.


Willem gaat even naar buiten en voegt zich bij zijn aanhangers. Inmiddels hebben zo’n 15 man zich verzameld. Ze hangen aan zijn lippen. Ik maak van binnen uit een fotootje en ze zwaaien vriendelijk terug.


Na een half uurtje besluit de rechter dat de getuigen gehoord gaan worden. De overige onderzoekswensen worden afgewezen. De zaak is aangehouden, en dat betekent dat ie tot nader order uitgesteld wordt totdat alle getuigen gehoord zijn. Na de zitting ren ik naar de boven, zodat ik Engel niet mis. Ik moet natuurlijk nog wel quote van hem hebben.


Maar ik hoef geen haast te hebben. Graag staat ie ons te woord. Mijn cameraman, die vrijwel alleen BNérs voor zijn camera heeft zegt: ' Ik zie de glimmertjes in zijn ogen op het moment dat de camera aangaat. Hij geniet ervan'. Sky High gaat deze Engel.

112 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Post: Blog2_Post
bottom of page